Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Πιεστικές οι αγορές για τη νέα κυβέρνηση


Στο 109% του ΑΕΠ το χρέος

Η εκτεταμένη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση κρύβεται πίσω από την υπερπαραγωγή ελλειμμάτων και χρέους, επισημαίνουν οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης και τονίζουν ότι η αντιμετώπισή της αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι των διεθνών οίκων καθιστούν σαφές ότι οι αγορές ομολόγων δεν δίνουν μεγάλη πίστωση χρόνου στο νέο οικονομικό επιτελείο, το οποίο θα πρέπει άμεσα να θέσει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα μείωσης και τελικά μηδενισμού του ελλείμματος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Standard & Poor's, το έλλειμμα θα ανέλθει στο 7% του ΑΕΠ φέτος, ενώ το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί στο 109% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των διεθνών οίκων εφιστούν την προσοχή στον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση το κρυφό χρέος του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, καθώς μπορεί να κλονίσει εκ νέου την αξιοπιστία της Ελλάδας στις αγορές με δυσμενείς επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού.

Να σημειώνουμε ότι το 2004 όταν η σκυτάλη πέρασε στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ άφησε την χώρα με δημόσιο χρέος 112% του ΑΕΠ και το ελλείμμα 6,6% του ΑΕΠ. Η μείωση του δημόσιου χρέους μπορεί να επιτευχθεί κυρίως με μείωση των δημοσίων δαπανών, που εκτοξεύονται λόγω και των υπεράριθμων δημοσίων υπαλλήλων και κακοδιαχείριση, και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Η πολιτική βούληση για αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές είναι ελάχιστη γιατί θα υποσκάπτουν τα θεμέλια του πολιτικού συστήματος, μειώνοντας σημαντικά τη δύναμη των κομμάτων και δεν υπάρχει η απαραίτητη ευρύτερη κοινωνική συναίνεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου